-
1. Lees het waslabel
Het waslabel geeft belangrijke informatie over hoe je je T-shirts het beste verzorgt. Op het label vind je details zoals het gebruikte materiaal, de aanbevolen temperatuur voor het wassen en droogadvies. Ook staan er instructies op voor strijken of chemische reiniging door een stomerij, waarbij oplosmiddelen in plaats van water worden gebruikt. Dit staat vaak aangegeven met symbolen zoals een cirkel (P of F erin) op het waslabel.
2. 2. Sorteer je T-shirts
Sorteer je T-shirts om te voorkomen dat kleuren doorlopen, zoals een rode sok in een witte was, die alles roze maakt. Dit beschermt ook delicate stoffen tegen beschadiging door contact met zwaardere of grovere materialen. Je sorteert de was dus op kleur door lichte, donkere en bonte kleding apart te houden. Daarnaast sorteer je op materiaal door delicate stoffen, zoals dun katoen, te scheiden van stevige materialen, zoals denim.
Investeer in aparte wasmanden voor lichte, donkere en bonte was, maak je het sorteren efficiënter en overzichtelijker. Dit helpt bij het kleding wassen en verlengt de levensduur van je kleding en grote maten T-shirts.
3. Het juiste wasprogramma kiezen
Fijnwas is geschikt voor delicate stoffen zoals zijde en licht bevuilde T-shirts. Dit programma voorkomt slijtage doordat het een zachte trommelbeweging heeft en vaak zonder centrifugeren werkt.
Gebruik een kort programma alleen voor licht gedragen T-shirts die snel opgefrist moeten worden, zoals een shirt dat je slechts enkele uren hebt gedragen. Dit bespaart tijd en energie, maar biedt minder grondige reiniging dan normaal wassen.
Kies de normale cyclus voor intensief gedragen kleding of stevigere T-shirts, zoals Alca-shirts, om vuil en zweet effectief te verwijderen. Selecteer voor Alca-shirts een programma met een lage temperatuur (30-40°C) om de stof en behandelingen zoals Polygiene te beschermen. Kies een geschikt programma om de levensduur van je T-shirts te verlengen en de kwaliteit te behouden.
Wat is de beste temperatuur om T-shirts te wassen?
De beste temperatuur om T-shirts te wassen ligt tussen de 20°C en 40°C, afhankelijk van het materiaal. Kies 20°C tot 30°C voor delicate stoffen zoals zijde en merinowol, en 40°C voor katoen en synthetische stoffen om vuil effectief te verwijderen zonder de vezels te beschadigen.
De aanbevolen temperaturen per materiaal zijn:
- - Katoen: 30-40°C – Was katoen op 40°C voor een grondige reiniging, maar kies 30°C bij licht bevuilde T-shirts.
Wastip: Gebruik een mild wasmiddel om krimp te voorkomen. - - Synthetisch: 30°C – Beschermt de vezels tegen slijtage en behoudt de vorm.
Wastip: Vermijd centrifugeersnelheden boven 800 toeren om beschadiging te voorkomen. - - Wol of merino wol: 20-30°C – Gebruik een speciaal wolwasprogramma.
Wastip: Kies een lage centrifugeersnelheid van maximaal 600 toeren om de vezels te beschermen. - - Zijde: 20-30°C – Was met de hand of op een fijnwasprogramma.
Wastip: Gebruik een zijdewasmiddel en vermijd wringen. - - Linnen: 30°C – Was op een lagere temperatuur om krimp en slijtage te voorkomen.
Wastip: Droog linnen T-shirts aan de lucht. - - Gemengde stoffen (bijv. katoen/polyester): 30-40°C – Was afhankelijk van het dominante materiaal.
Wastip: Gebruik een kort programma voor licht bevuilde kleding. - - Elastaan: 30°C – Beschermt de elasticiteit van de stof.
Wastip: Was elastaan na maximaal 3 keer dragen en vermijd overmatig wassen om slijtage te beperken.
3 tips voor het wassen van bedrukte T-shirts
Bedrukte T-shirts hebben extra zorg nodig om de print mooi en intact te houden. Hieronder staan drie tips voor het wassen van bedrukte T-shirts:
- 1. Was T-shirts binnenstebuiten: Door je T-shirt binnenstebuiten te wassen, bescherm je de bedrukking tegen directe wrijving met de wastrommel of andere kleding. Dit voorkomt dat de print vervaagt of beschadigd raakt.
- 2. Gebruik een mild programma met lage temperatuur: Gebruik een mild programma, zoals fijne was of wolwas, op maximaal 30°C om te voorkomen dat de bedrukking loslaat of vervormt. Hoge temperaturen boven de 40°C kunnen de lijmlaag van de print aantasten, waardoor de opdruk sneller slijt.
- 3. Vermijd hoge centrifugesnelheden: Vermijd centrifugesnelheden boven de 800 toeren. Hoge snelheden kunnen de bedrukking uitrekken of beschadigen door de intensieve beweging. Kies een lage centrifugeersnelheid van 600 tot 800 toeren om zowel de stof als de print goed te beschermen.
T-shirts drogen
Er zijn twee methoden om je T-shirts te drogen:
- - Lucht drogen: Lucht drogen voorkomt krimpen, omdat er geen hoge temperaturen worden gebruikt. Het helpt de vorm van het T-shirt beter te behouden en is energiezuinig en milieuvriendelijk. Het nadeel is dat het drogen langer duurt en dat de stof, vooral katoen, soms stijf kan aanvoelen.
- - Wasdroger: Een wasdroger zorgt voor een snelle droogtijd en maakt de stof zachter. Bovendien kun je met verschillende instellingen veel soorten stoffen veilig drogen. Het nadeel is dat hoge temperaturen krimpen kunnen veroorzaken en dat een droger meer energie verbruikt, wat minder milieuvriendelijk is.